Web Analytics Made Easy - Statcounter

استان قزوین، گلچینی رنگارنگ از صنایع دستی، تنقلات، محصولات کشاورزی، شیرینی‌ها و غذاهای خوشمزه را در دل خود دارد که باید گفت آنچه خوبان همه دارند استان قزوین یکجا دارد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از  صبح قزوین؛ وقتی حرف از سوغات قزوین می‌شود، خیلی‌ها به یاد همان "سنگ پای" معروف می‌افتند که البته سنخیتی با شهر قزوین ندارد، چراکه این سوغات پرماجرا مربوط به خطه همدان است که در اذهان، قزوین را به نام خود زده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از این تصور اشتباه که بگذریم، اتفاقا روی این سوغاتی هم خیلی زیاد است! چون علاوه‌بر خاصیت‌های فراوان دیگری که دارد، همین سنگ پای رودار حکم "پدیکور پا" را دارد که امروزی‌ها برایش دست و پا می‌زنند. حداقل کمی در مورد تاثیرات سنگ پا بر سلامت پوست و ماساژ درمانی مطالعه کنید تا بدانید چنین لعبتی با خواص، باید هم رودار باشد.
اما جدا از بحث شیرین سنگ پا، باید گفت استان عزیز ما قزوین، گلچینی رنگانگ از صنایع دستی، تنقلات، محصولات کشاورزی، شیرینی‌ها و غذاهای خوشمزه را در دل خود دارد که باید گفت آنچه خوبان همه دارند استان قزوین یکجا دارد؛ اما اینکه چرا این نعمت‌های خدادادی را خیلی‌ها نمی‌شناسند را باید در کم کاری خود ما قزوینی‌ها در شناساندن این مواهب به دیگران جستجو کرد.   به عنوان مثال اگر از یک نفر سوال کنید که باقلوا سوغات کدام شهر است بی‌تردید خواهد گفت یزد، در حالی که باقلوای یزد باید مقابل باقلوا قزوینی‌ها لنگ بیندازد.  قطعا کسی که برای اولین بار باقلوا را به یزد نسبت داده است تا به حال باقلوای قزوین را ندیده و میل نکرده است.
یا مثلا از یک پایتخت نشین اگر در مورد سوغات قزوین سوال کنید عموما موارد زیادی به ذهنش خطور نخواهد کرد اما نمی‌داند که بیشتر تنقلات اعم از پسته، بادام و فندق مصرفی‌اش محصول قزوین است. شاید فراموش کرده که شیرینی‌های سنتی خوشمزه‌ای که در عید نوروز برای میهمانانش تهیه می‌کند، سوغات ناب قزوین است، سرکه‌های رنگانگ سفره‌اش و حتی سنگ پای خانه‌اش هم قزوینی است.
این‌ها نمونه‌ای از جفای صورت گرفته در حق شهرمان قزوین است. شهری که قدمتش به دوره ساسانیان برمی‌گردد، همان سرزمینی که یونانیان "راژیا"  و اروپائیان "آرساسیا" می‌خواندنش. همان دیار مینودری که به گفته پیامبر اسلام دری از درهای بهشت است، قزوین مهد هنر، سوغات و صنایع دستی، پایتخت خوشنویسی ایران، شهری که از نظر آثار باستاتی رتبه اول ایران و رتبه سوم جهان را داراست؛ کفران نعمت است اگر این همه مواهب الهی را نادیده گرفته و به دیگران معرفی نکنیم.
 سوغات قزوین نیز به‌مانند تاریخ و فرهنگ این استان، از غنای بالایی برخوردار است. این استان از زمان‌های دور یکی از شهرهای پیشرو در تولید شیرینی‌های سنتی بوده است. زنان هنرمند این استان در جشن‌ها و مراسمات مختلف به شیرینی‌پزی می‌پردازند و این رسم همچنان تا به امروز پابرجا است.   *شیرینی‌های قزوین "باقلوا" سوگلی شیرینی‌های قزوین است چون هم طعم و مزه‌اش دلبری می‌کند هم رنگ و لعابش هوش از سر آدمی می‌برد. این سوگلی دلربا عموما در ایام عید و شادی به ویژه عید نوروز و عروسی‌ها سرو می‌شود و برای خودش وزنه‌ایست. از قدیم می‌گویند خانه‌ای که باقلوای قزوین در آن موجود است، نسبت به دیگر منازل رفت و آمد بیشتری صورت می‌گیرد. طبق محاسبات این جانب با جهش افسارگسیخته قیمت‌ها، هر عدد باقلوا چیزی حدود ۴ الی ۵ هزار تومان قیمت دارد. این را گفتم تا بدانید چه لعبتی را به کام فرو می‌برید.
نان برنجی یکی دیگر از وزنه‌های شیرینی قزوینی است که به رنگ‌های سفید و زعفرانی موجود است، این شیرینی خوشمزه هم در نوع خودش به دلیل افزایش قیمت برنج آقازاده‌ایست!
شیرینی‌هایی چون نان نازک که با پسته قزوین تهیه می‌شود، نان نخودی، اتابکی یا ولیعهدی، قرابیه، نان چایی، نان چرخی، نان قندی، شیرینی نارکیلی، گردویی همه و همه تنها به هنر دست زنان قزوینی در خانه‌ها در ایام عید و جشن ها پخته می‌شود. اگر چه به مرور زمان، پخت این شیرینی‌ها به قنادی‌ها سپرده شده ولی هنوز هم هستند خانه‌هایی که در شب عید و در روزهای آخر سال عطر گلاب و هلشان عقل و هوش را از سر آدمی می‌برد.
همان شیرینی‌هایی که کم کم در قنادی‌های شهرها و استان‌های همجوار رخنه کرده است اما وجه تمایز شیرینی‌های سنتی قزوین با دیگر شیرینی‌ها ماندگاری بالای آن حتی در دمای اتاق است.  با این ‌حال، سوغاتی های قزوین تنها به شیرینی محدود نشده و این استان در زمینه‌های دیگری ازجمله صنایع دستی، خشکبار، غذاهای سنتی نیز حرف‌های فراوانی برای گفتن دارد.   *میوه و خشکبار قزوین باغستان‌های سنتی فراوانی با قدمتی هزار ساله در اطراف خود دارد که علاوه وجه زیبایی که به شهر می‌دهند منشا برکات فراوانی از میوه‌های تازه و طبیعی برای ساکنان شهر و استان‌های همجوار است. 
انار، انگور، سیب و زردآلو، آلو از میوه‌های معروف باغ‌های قزوین هستند. گردو و فندق و بادام و پسته اگر در فصلش چیده شوند به عنوان میوه گزینه‌ای خوب برای سوغاتی محسوب می‌شوند و اگر در دیگر فصول سال خریداری شوند که به عنوان خشکبار یکی از محبوب‌ترین سوغاتی‌های قزوین به شمار می‌رود.
اگر پسته رفسنجان و کرمان خواهان زیادی دارد اما پسته قزوین به دلیل ظرافت و رنگ سبز عالی و اسیدآمینه‌های ضروری مزه و طعم دل‌چسب و چربی مناسب، از کیفیت بالای غذایی، داروئی و بهداشتی برخوردار است.
 زغال‌اخته یکی دیگر از میوه‌های مشهور این استان است که در روستای هیر الموت برداشت می‌شود و تقریبا همه زغال اخته سراسر کشور را تنها در همین روستا تامین می‌شود به طوری که مردم هیر در زمان برداشت  آن جشن شکرگزاری می‌گیرند؛ روستای هیر سالانه چیزی در حدود ۲۰۰ تن زغال‌اخته برداشت می‌کند.
استان قزوین مهد انگور است، انگورهایی چون شانی، چفته، یاقوتی، بی‌دانه، عسگری و ارقام دیگر در باغستان‌های قزوین و تاکستان به وفور یافت می‌شود. بی‌دلیل نیست که شاعر می‌گوید: بالام قزوین‌اس و انگور شانی/ جانه قوت مدد، باید بدانی
نگور در فصل تابستان سوغاتی خوب برای کسانی است که به قزوین سفر می‌کنند و در فصول سرد کشمش‌های این انگورها برای خرید، چشم نوازی می‌کنند و از طرفی سرکه‌ها و شیره‌های مختلف از عصاره همین انگورهای شیرین، می تواند گزینه مناسبی برای سوغاتی باشد.   *صنایع دستی و هنر استان عزیز ما در زمینه هنر و صنایع دستی هم بی‌نظیر است. استان قزوین با داشتن خوشنویسان مطرح و به‌نام در گذشته و اکنون یکی از قطب‌های هنرخوشنویسی و پایتخت خوشنویسی ایران است. هنرمندانی چون میرعماد، استاد زنده یاد ابوالحسن محصص مستشاری از خوشنویسان به نام ایران در این خاک هنرخیز چشم گشوده‌اند.
از دیگر صنایع دستی و هنرهای مردم قزوین می‌توان به فرش قزوین اشاره کرد که از نفیس‌ترین فرش‌های ایران است اما متأسفانه بافت آن کم کم به دست فراموشی سپرده شده است.
گلیم‌بافی از هنرهای رایج در اکثر روستاهای قزوین است که درواقع رودبار الموت، رودبار شهرستان، ارداق و ضیاءآباد از مهم‌ترین قطب‌های بافت گلیم در این استان هستند. همچنین هنر جاجیم بافی در قزوینی قدمتی دیرینه دارد و با پشم درست می‌شود.
نوار بافی، موج بافی که با نخ های ابریشم تهیه می‌شود، گلابتون دوزی یا سوزن دوزی، سرمه دوزی و نم نم دوزی که با طرح‌های بته چقه برای جهزیه دختران استفاده می‌شود، همچنین قزوین و تاکستان از مراکز مهم گیوه‌دوزی ایران محسوب می‌شوند. گیوه‌های قزوینی توانایی رقابت با گیوه‌های یزد، کرمانشاه و آباده را دارند. اگر قصد خرید یک گیوه در بازار قزوین را داشتید، می‌توانید آن‌ها را در انواع مختلف با کفی‌های پلاستیکی و چرمی پیدا کنید.
هنر دیگری که به عنوان سوغاتی می‌توان نام برد هنر نقاشی پشت شیشه است که در دوران صفویه از اروپای شرقی، هند و چین وارد ایران شد و در دوران قاجار رواج گسترده یافت. این هنر تا جایی پیش رفت که قزوین به قطب تولید آن تبدیل شد. با این‌ حال، نقاشی پشت شیشه امروزه کمتر مورد توجه قرار دارد.
مشبک‌کاری فلز از دیگر صنایع دستی نفیس و معروف ایران است که به قزوین تعلق دارد. این هنر در اصل نوعی قلم‌زنی است که هنرمندان در آن طرح‌ها و نقش‌های گوناگون را به کار می‌برند. در این هنر که به دوران سلجوقیان تعلق دارد، هنرمندان طرح‌های خود را بر روی فلز انداخته و با اره مویی آن را برش می‌زنند. در گذشته از مشبک‌کاری فلز در ساخت آینه و شمعدان استفاده می‌شد، اما با توسعه این هنر گلدان‌ها و ظروف مختلف نیز وارد دایره مشبک‌کاری شدند. امروزه می‌توانید تقریباً هر چیزی را در قالب هنر مشبک‌کاری فلز در قزوین بیابید.
معرق کاری، منبت کاری، آینه کاری، سفالگری و مجسمه سازی از دیگر صنایع دستی قزوین به شمار می‌رود  که هر کدام می‌تواند هدیه‌ای ارزشمند برای سوغات باشد.
هنر دست مردمان استان ما از شهری و روستایی از مرد و زن انتها ندارد، در گوشه گوشه این دیار مینودری دستی برای ساخت هنری دخیل است. پس بسیار جفاست که تنها سنگ پایش را به رخ جهانیان بکشیم.     انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: استان قزوین صنایع دستی مشبک کاری شیرینی ها سنگ پا طرح ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۳۷۳۳۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پایان پوتین؟!/ او گورباچف نیست/ بعید است صاعقه دوبار به یکجا اصابت کند!

به گزارش خبرآنلاین، پیتر روتلند در تحلیلی برای ریسپانسیبل استیت کرفت وابسته به «اندیشکده کوئینسی» نوشت:ماکسیم ساموروکوف از مرکز کارنگی اخیرا مقاله‌ای را باعنوان" رژیم‌ شکننده پوتین" در فارن افرز منتشر کرده است. او نوشته مانند آنچه در گذشته برای شوروی اتفاق افتاد، سیستم پوتین هم همیشه درحال فروپاشی است.

این استدلال بر اساس یک قیاس تاریخی شکل گرفته است. طبق این قیاس نظام شوروی، قوی و تغییرناپذیر به نظر می‌رسید و عملاً هیچکس فروپاشی آن را پیش‌بینی نمی‌کرد. اما در نهایت شوروی فروپاشید. به همین‌ترتیب، سیستم پوتین در حال‌حاضر قدرتمند و مقاوم به نظر می‌رسد و کمتر کسی می‌تواند فروپاشی آن را تصور کند. اما در نهایت این سیستم هم مانند شوروی، دچار فروپاشی خواهد شد.

مشخص است که چرا این استدلال برای فارن‌افرز دارای جذابیت است. پندار آرزومندانه همیشه مخاطب را جذب می‌کند. مردم دوست دارند آنچه را که می‌خواهند بشنوند را به آنها بگویند. بدون هیچ‌ چشم‌اندازی برای یک ضدحمله موفق در اوکراین، محتمل‌ترین سناریویی که باعث می‌شود کی‌یف در جنگ پیروز شود، فروپاشی رژیم پوتین در روسیه است.

قیاس‌های تاریخی می‌توانند جذاب؛ اما گمراه کننده باشند. چرا که ممکن است توجه ما را بر شباهت‌های سطحی متمرکز کنند، در حالی که تفاوت‌های ساختاری را نادیده می‌گیرند. چندین دلیل مهم وجود دارد که مشخص می‌کند نظام پوتین در مکان بسیار متفاوتی با اتحاد جماهیر شوروی در دوره پرسترویکا قرار دارد.

اول اینکه میخائیل گورباچف تنها شش سال در روسیه قدرت را به دست داشت و هرگز نتوانست کنترل موثری بر حلقه داخلی رهبران شوروی داشته یا تغییری در بروکراسی ایجاد کند. در نتیجه او نتوانست ابتکارات سیاسی خود را اجرایی کند و ناچار شد تصمیمات رادیکال‌تری را اتخاذ کند که کل سیستم را بی‌ثبات می‌کرد.

در مقابل پوتین پس از به قدرت رسیدن در سال دو هزار خیلی سریع بر نخبگان رقیب کنترل پیدا کرده و مکانیسم قدرت عمودی را احیا کرد. او ۲۴ سال است که در قدرت بوده و اکثر تحلیل‌گران موافقند که پایه‌های اصلی رژیم او آنقدر قوی است که احتمالا حتی از مرگ بنیان‌گذار خود هم جان سالم به‌در می‌برد.

مسائل دوم این است: یکی از عوامل مهم در فروپاشی اتحادجماهیرشوروی این واقعیت بود که این کشور در یک جنگ در افغانستان بود و قابلیت پیروز بیرون آمدن از آن را نداشت. بنابراین اتحادجماهیر شوروی مجبور شد که با غرب وارد مذاکره شود. روسیه در حال جنگ در اوکراین است که هنوز اطمینان دارد که می‌تواند در آن پیروز شود.

مورد سوم اینکه اتحادجماهیر شوروی ورشکسته شده بود، کسری تجاری داشت و از خارج پول قرض می‌گرفت. در مقابل با وجود تحریم‌های غرب، روسیه در سال گذشته ۵۰ میلیارد دلار مازاد تجاری داشته است. اقتصاد برنامه‌ریزی شده شوروی سفت و سخت و ویران‌کننده بود و دولت در گودالی از یارانه‌های دولتی فرو رفته بود. روسیه کنونی دارای یک اقتصاد سرمایه‌داری پویا است که به‌خوبی در اقتصاد جهانی در اقتصاد جهانی ادغام شده و کارآفرینان مهارت خوبی در دور زدن تحریم‌های غرب دارند.

نکته چهارم این است که اتحاد جماهیر شوروی،‌ فدراسیونی بود که تنها ۵۲ درصد از جمعیت آن را روس‌ها تشکیل می‌دادند. اما روسیه پوتین یک کشور متمرکزتر است که ۸۲ درصد از جمعیت آن را روس‌ها تشکیل می‌دهند. مسلما برای روسیه احتمال شورش اسلام‌گرایان در قفقاز شمالی یک چالش امنیتی بالقوه است. اما منطقی که رمضان قدیروف رهبر چچن را تبدیل به یک رعیت وفادار برای مسکو کرده، در موارد دیگر هم صدق می‌کند. بر اساس این منطق بهتر است از جریان یارانه‌ای که از مسکو می‌رسد لذت ببرید و لامبورگینی سوار شوید تا اینکه گروزنی یکبار دیگر به تلی از آوار تبدیل شود. چچنی‌ها از جنگ‌های اول و دوم درس گرفته‌اند که استقلال‌طلبی ارزش تلاش را ندارد. هیچ‌یک از جمهوری‌های دیگر در فدراسیون روسیه هم علاقه‌ای به آغاز جنگ با مسکو ندارند.

حمله ۲۲ مارس ۲۰۲۴ به تالار شهر کراوکس، نه تنها یادآور این موضوع بود که اسلام‌گرایی افراطی همچنان یک تهدید امنیتی برای روسیه است بلکه نشاندهنده شکست اطلاعاتی گسترده سرویس‌های اطلاعاتی این کشور بود. ایالات‌متحده از قبل به آنها هشدار داده بود که چنین حمله‌ای در راه است. آنها باید نگهبانان مسلح را در تمام سالن‌های کنسرت در مسکو مستقر می‌کردند. بااین‌حال، حملاتی مانند کراوکس باعث تغییر رژیم در روسیه نمی‌شود. تروریست‌ها نه از قفقاز شمالی، بلکه از تاجیکستان آمده بودند. این نشان می‌دهد که هشت میلیون کارگر مهاجر از آسیای مرکزی یک خطر امنیتی بالقوه برای روسیه است. اما ارزش آنها در اقتصاد روسیه که با مشکل نیروی کار کم مواجه است، حداقل در حال‌حاضر از چالش‌های امنیتی که ایجاد می‌کنند بیشتر است.

شورش واگنر در ژوئن ۲۰۲۳ یک تحول خارق‌العاده بود و جدی‌ترین تهدید برای ثبات رژیم پوتین از زمان تأسیس آن در سال دو هزار به حساب می‌آمد. ما هرگز نمی‌دانیم اگر یوگنی پریگوژین به عقب نرفته بود، چه رخ می‌داد. او به نیروهای خود دستور داده بود تا به سمت مسکو پیشروی کنند. اما آنچه می‌دانیم این است که قیام یا شورش واگنر در نهایت شکست خورد. پریگوژین مرده و به خاک سپرده شده و ثبات رژیم به سرعت برقرار شده است.

اجازه دادن به گروه واگنر برای توسعه و قدرت پیدا کردن تا جایی که بتواند آن شورش را به راه بیندازد، یک اشتباه جدی از سوی پوتین، پس از تصمیم او برای آغاز تهاجم تمام عیار به اوکراین بود. اما این یک اتفاق دور از ذهن باقی می‌ماند و نمی‌تواند به عنوان پایه‌ای برای سیاست ایالات متحده عمل کند.

برای پیروز شدن در دیپلماسی و جنگ نیاز به ارزیابی واقع‌بینانه از نقاط قوت و ضعف دشمن است. فروپاشی ناگهانی اتحاد جماهیر شوروی به ما یادآوری می‌کند که انتظار چیزهای غیرمنتظره را داشته باشیم. اما پوتین و رئیس جمهور چین شی جین پینگ از اشتباهات گورباچف درس خود را گرفته‌اند. واشنگتن نباید سیاست روسیه خود را با این فرض بسازد که صاعقه دو بار به یک مکان برخورد می‌کند.

*ترجمه: مهسا مژدهی

۳۱۱۳۱۲

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901563

دیگر خبرها

  • طعنه هاشمی‌طبا به رئیسی و کابینه‌اش: فکر می‌کنند روز عروسی‌شان است؛ برای یکدیگر نوشابه باز می‌کنند
  • همسر ابراهیم رئیسی و انسیه خرعلی از یکجا پُست جدید گرفتند
  • پایان پوتین؟!/ او گورباچف نیست/ بعید است صاعقه دوبار به یکجا اصابت کند!
  • طعنه سنگین هاشمی‌طبا به دولت رئیسی
  • ۷ سوغاتی خوشمزه زنجان که باید حتماً امتحان کنید
  • «رنگین‌کمان تمدن‌ها» رونمایی می‌شود
  • طعنه سنگین هاشمی طبا به رئیسی و کابینه اش: دائما برای هم نوشابه باز می کنید، فکر می کنید روز عروسی تان است /مغرور به «روز عروسی» نباشید!
  • سفر با قطار و هتل، یکجا رزرو کن، آسوده‌تر سفر کن
  • خط رو خط مسائل اجتماعی
  • ویروس غیبت در نشست‌های خبری به مربیان دیگر سرایت کرد/ خونِ شجاعی و الهامی از مورایس و بقیه رنگین‌تر است؟ +فیلم